
 

 

To: Industry Professionals or whom it may concern 
 
Thank you for your inquiry regarding an SDS for Versico Sheeting and accessory products.  The 
following list of Versico products are considered to be an “Article” as under normal conditions of 
use they do not pose a hazard in the work place or to the building occupants.  Since these products 
or “Articles” pose no health hazard under normal conditions of use there is no requirement for an 
SDS.  For technical information on each of these products please refer to the Product Data Sheet 
(PDS) or Technical Data Bulletin (TDB) published on the Versico website at www.versico.com 
 
Articles as defined in 29 CFR 1910.1200: 
 
Expanded Polystyrene insulations    FR and Modified base sheets  
Extruded Polystyrene insulations   HPV and HPVX fasteners and plates 
Dens-Deck cover boards     VersiTrim metal edgings and copings 
Securock cover board      Recovery Board 
 
Background Information: OSHA promulgated the Hazard Communication Standard (HCS), also 
known as the "Right to Know" rule, to ensure that the hazards of all chemicals produced or 
imported into the U.S. are evaluated, and that information concerning their hazards is transmitted 
to employers and employees. The standard applies to all chemicals, which are known to be present 
in the workplace in such a manner that employees may be exposed to them under normal 
conditions of use or in a foreseeable emergency.  For this reason, it is incumbent upon 
manufacturers to assess whether or not their products present a hazard in the work place. The 
current definition of "Article" in 29 CFR 1910.1200 is provided as follows:   
 
”Article” – (as defined by OSHA in 29 CFR 1910.1200(c)) means a manufactured item other than a 
fluid or particle: (i) which is formed to a specific shape or design during manufacture; (ii) which has 
end use function(s) dependent in whole or in part upon its shape or design during end use; and (iii) 
which under normal conditions of use does not release more than very small quantities, e.g., minute 
or trace amounts of a hazardous chemical (as determined under paragraph (d) of this section), and 
does not pose a physical hazard or health risk to employees. 
 
A product or “Article” meeting this criterion is exempt from the SDS requirement.  OSHA realizes 
that manufacturers often provide SDSs for reasons other than those of meeting the requirements of 
the Hazard Communication Standard and that this can cause confusion to downstream users.  
Versico’s intent is to eliminate confusion by publishing SDS sheets for the products that workers 
and end-users really need to operate in a safe environment.  Versico believes the information 
contained herein to be very accurate.  It is not to be taken as a warranty or representation for which 
Versico assumes any legal responsibility for product liability. This information is offered solely for 
our customers’ consideration, investigation and any necessary verification. Any use of this 
information or of the sheeting and accessories provided by Versico must be determined by the user 
to be acceptable for their intended purpose and in accordance with the appropriate federal, state or 
local laws and regulations including 29 CFR in its entirety. 
 
Should you have any further questions or need additional information please contact our Research 
and Development office.   
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